Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@22:47:20 GMT

فردوسیِ روزگار جنگ

تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۸۱۱۹۳

فردوسیِ روزگار جنگ

این بار صدای اهل خانه هم درآمد که: «پدرجان... توی وضعیت دشواری که این روزها داریم، چرا نگرفتی...؟ پول شبهه‌دار که نیست... هدیه است... از شیر مادر حلال‌تر... اصلاً آدم هدیه امام(ره) را رد می‌کند مگر...؟»

مجید تربت‌زاده/

این بار صدای اهل خانه هم درآمد که: «پدرجان... توی وضعیت دشواری که این روزها داریم، چرا نگرفتی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..؟ پول شبهه‌دار که نیست... هدیه است... از شیر مادر حلال‌تر... اصلاً آدم هدیه امام(ره) را رد می‌کند مگر...؟». دستی کشیده بود به محاسن سفیدش. سکوت کرده بود. عصبانی نبود. اما انگار جواب فوری هم توی آستینش نداشت. منتظر بود یک جواب درست و حسابی پیدا کند و بگذارد کف دست اهل و عیال. خیلی منتظر نماند. جواب درست و حسابی از دلش جوشید و به زبانش آمد. درست مثل مواقعی که شعر از درونش می‌جوشید و از زبان یا نوک قلمش جاری می‌شد: «من کی برای شعر پول گرفتم که این دفعه دومش باشه... من راضی نیستم شما هم راضی نباشین که اجر من پیش خدا... پیش سیدالشهدا(ع) ضایع بشه... همون تقدیرنامه امام(ره) بسه برامون...».

رامهرمز

ظهر سوم تیر ماه 1392، خبرگزاری «فارس» برای مطلبی که نه خبر محسوب می‌شد و نه گزارش، تیتر زد: «دعا برای شاعر حماسه‌ها را فراموش نکنیم». این مطلب انگار پیشاپیش خبر ناگواری را بو کشیده بود و تلاش داشت در پاسداشت «حبیب‌الله معلمی» حرفی بزند و به اندازه توانش نسبت به او ادای دین بکند. خبرگزاری‌ها در این روز به بهانه بدحالی پیرشاعر خوزستانی، برای خیلی‌ها که یا دوره دفاع مقدس را درک نکرده و یا درک کرده و گذشت زمان خیلی چیزها را از خاطرات آن‌ها ربوده بود، نوشتند که حبیب الله، سال 1305 در «رامهرمز» به دنیا آمد، همانجا به مکتبخانه رفت، قرآن خواندن درست و حسابی را نزد پدرش یاد گرفت و روی هم رفته نتوانست بیشتر از سیکل قدیم، تحصیلاتش را ادامه دهد. می‌گویند شعر از جوانی به سراغش آمد و دوست پدرش «حاجی بابا اشتری لرکی» که در رامهرمز برای خودش شاعری شناخته شده بود، پی به حس و حال «حبیب‌الله» برد و با تشویق‌هایش دست استعداد او را گرفت تا مبادا از دنیای شعر دور بیفتد.

حدس زدن خبر بعدی خبرگزاری‌ها چندان دشوار نبود بخصوص اینکه خبرهای پنج روز پیش از قول «سیف‌الله معلمی» گفته بودند که «وضعیت پدرم بحرانی است!».

ساعت 10 صبح 4 تیرماه 1392 هم خبرگزاری‌ها در خبر تازه‌تری از قول دخترش نوشتند: «حبیب‌الله معلمی دیگر قادر به شناخت اطرافیانش نیست و با دستگاه تنفس می‌کند...». به بهانه این خبر خیلی از رسانه‌هایی که روزهای گذشته، جا مانده بودند، شاعر خوزستانی را بیشتر به یاد مردم آوردند: ...معلمی که شعر و شاعری‌اش را از همان جوانی نذر اهل بیت(ع) و نوحه‌خوانی کرده بود، در سال 1340 از رامهرمز به اهواز مهاجرت کرد و در زمینی در کنار رودخانه کارون به کشاورزی مشغول شد... در فرصت‌های بسیاری همراه با فرزندانش در سنگرهای دفاع هم حضور داشت و همزمان به سرودن شعر هم می‌پرداخت... .

زوج هنری

«حبیب‌الله» پیش از کشاورزی به گفته فرزندانش در یکی از شرکت‌های خصوصی کارهای حسابداری سنتی را انجام می‌داد و انگار مدتی کارمندی هم کرده بود. قریحه شعری‌اش اما انگار کنار آب، زمین، خاک و در دل طبیعت بارور می‌شد. برای همین خیلی از خوزستانی‌ها تا پیش از جنگ او را بیشتر از شاعری به کشاورزی کردنش می‌شناختند. یعنی حبیب‌الله برایشان همان کشاورزی بود که خوب شعر و نوحه می‌سرود. منتها جنگ ماجرا را عوض کرد. «صادق آهنگران» گفته است: «همان اوایل جنگ من با سیف‌الله، پسر حاج آقامعلمی در جهاد سازندگی آشنا شدم... گفت: پدرم شعر میگه، اگه دوس دارین برای شما هم که توی مراسم نوحه میخونی شعر بگه... من همان جا روی نوار کاست چند بیت ضبط کردم و نام چند شهید خوزستان را هم نوشتم و به سیف‌الله دادم...». سیف‌الله روز بعد با برگه شعر پدر آمد. نوحه «ای شهیدان به خون غلتان خوزستان درود» همان روز شکل گرفت و مدتی بعد سراسر ایران آن را شنیدند و با بیت بیتش سینه زدند. آهنگران و معلمی از همان روز به زوج هنری دوران جنگ تبدیل شدند و البته اوج هنرشان حماسه‌سرایی‌هایی بود که حتی هنوز هم خاطره‌های گرم و شیرین و در عین حال غمگنانه‌شان، زنده‌اند. «آهنگران» همچنین گفته است: «دوران جنگ، من بیشتر اوقات منزل ایشان بودم، اول می‌رفتیم سرِ زمین کشاورزی، کمی درددل می‌کردیم، می‌خواندیم و گوش می‌کردیم، بعد در وقت استراحت سربندی برایم می‌خواند و من در خانه آن را تکمیل می‌کردم، گاهی تا ساعت یک و دو نیمه شب می‌نشستیم و من خوابم می‌گرفت، اما ایشان با وجود خستگی کار کشاورزی، انگیزه‌ بالایی داشت، تا وقت اذان صبح بیدار می‌نشست و وقتی مرا بیدار می‌کرد، شعر آماده را تحویلم می‌داد...».

این شعرها مال من نیست

چه پیش از دوره جنگ، چه وقتی «ای لشکر صاحب زمان آماده باش آماده باش» و آهنگران بیشتر از او معروف و مشهور شدند و چه سال‌های پس از جنگ که فرصتی پیدا شد تا رزمندگان سابق و مردم عادی «حبیب‌الله» را به عنوان خالق نوحه‌های ماندگار و حماسی بشناسند، او خودش را چندان شاعر به حساب نمی‌آورد. از زندگی، حرف زدن و سرودنش تواضع می‌بارید. دعوت شدن به شب‌های شعر مختلف را هم با اکراه می‌پذیرفت که «اشعار من فقط نوحه هستن بابا... ممکنه بقیه شعرا... امروزی‌ها، خیلی نپسندن». سال 87 هم وقتی خبرنگاری پرسیده بود: آقای معلمی این مسئله که حتی امروز، برخی‌ها شما را نمی‌شناسند و نمی‌دانند اغلب شعرهایی که حاج صادق می‌خواند از شماست چه حسی به شما دست می‌دهد، گفته بود: «برای ما هیچ فرق نمی‌کند که بدانند یا ندانند... این‌ها متعلق به من نیست... لطف و عنایت اهل بیت(ع) است وگرنه من که سوادی ندارم. من فقط 6 کلاس سابق را خوانده‌ام...». درباره اینکه چرا و چطور به فکرش رسید، نوحه‌های حماسی بسازد هم گفته است: «به فکرم رسید که چون رزمنده‌ها خودشان در صحنه هستند، خودشان یک پایه جذب نیرو هستند... وقتی فیلم این‌ها در تمام کشور پخش بشود که سینه می‌زنند... در همه جای ایران رزمنده‌ها و بسیجی‌ها جذب می‌شوند... همین طور هم شد... به قول حاج مهدی منصوری یک لشکر صاحب زمان حاج آقا آهنگران، در یک مصرع، شاید کار هزاران ساعت سخنرانی را می‌کرد...».

خونی که پشت نوحه هاست

شاعر همشهری‌اش- مرتضی حیدری آل کثیر- درباره راز و رمز ماندگاری و ویژگی‌های اشعار «معلمی» گفته است: «آقای آهنگران و دیگر افراد مداح نوحه‌های دیگری هم داشتند اما آن نوحه‌هایی برجسته‌تر شد که دو بال ملودی خوب و شعر خوب را همراه داشته است. بخشی از ماجرای ماندگاری این اشعار به آن تاریخ و برهه زمانی هم برمی‌گردد. بعضی از این اشعار در سنگرها سروده شده است و این دو تن در شب‌های عملیات کار را شکل داده‌اند. خاطره‌ای که پشت این کار است و خونی که پشت این نوحه‌هاست این اشعار را متفاوت کرده ‌است و سبب شده که خاطره یک نسل را تشکیل بدهد... اشعار معلمی این ویژگی را داشت که با زبانی ساده درباره مفاهیم بسیار مهم و والایی حرف می‌زد و بعد هم به خوبی بر آهنگ می‌نشست و در حوزه شنیداری هم موفق بود. ویژگی دیگری که اشعار ایشان داشت توجه به حماسه بود. روح حماسی که در اشعار ایشان متبلور شده است دلیل دیگری برای درخشش کارهای ایشان است. ایشان در عین حال که در نوحه به حزن توجه داشت از حماسه غافل نبود و حتماً می‌دانید آنچه از ایشان بیشتر برجسته شد و مردم همچنان با شنیدنش به خاطر می‌آورند و گاه زیر لب تکرار می‌کنند همان‌هایی هستند که حماسی‌اند و در عین سادگی دریایی از معنا و انگیزش با خود به همراه دارند».

یک یا حسین دیگر

همان دوره جنگ هم پا به سن گذاشته به حساب می‌آمد. پس از جنگ اما کمی پیر شده بود. کار کشاورزی را رها کرد و در مغازه‌اش مشغول به کار شد. شعر گفتن اما با او ماند. شاعری که در اوج دوران جنگ نگذاشت «آهنگران» پیش از هر عملیات تازه‌ای مجبور به خواندن شعر و نوحه تکراری شود و هر بار که شاعران دیگر دست رد به سینه نوحه‌خوان‌ها زدند، آن‌ها را دست خالی برنگرداند، در سال‌های پس از جنگ هم هنوز چشم امید خیلی از نوحه‌خوان‌ها به او و پنج جلد از کتاب‌هایش بود. فقط در یک سال آخر عمرش، بیشتر از 16 شعر برای امام حسین(ع) گفت.

ساعت 10 صبح 4 تیرماه 1392، خبرگزاری‌ها نوشتند: حبیب‌الله معلمی دیگر قادر به شناختن اطرافیانش نیست... ساعت 13 و 15 دقیقه همان روز هم خبر رسید: شاعرِ «ای لشکر صاحب زمان آماده باش آماده باش» درگذشت! خبرگزاری‌ها به بهانه این خبر یاد و خاطره دیگر نوحه‌های حماسی دوران جنگ را زنده کرده و با نام بردن از «معلمی» به عنوان «فردوسیِ روزگار جنگ»، کاری کردند که مخاطبان باز هم تا مدت‌ها زمزمه کنند: با نوای کاروان/ بار بندید همرهان/ این قافله عزم کرب و بلا دارد... سوی دیار عاشقان رو به خدا می‌رویم ... رو به خدا می‌رویم ... بهر آزادی قدس از کربلا باید گذشت... ای لشکر حسینی، تا کربلا رسیدن یک یا حسین دیگر... . 

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: جنگ فردوسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۸۱۱۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشگاه فردوسی نخ تسبیح فردوسی دوستان و شاهنامه پژوهان

مدیر کل فرهنگی و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: دانشگاه فردوسی مانند نخ تسبیح است که فردوسی دوستان، و شاهنامه پژوهان را کنار یکدیگر قرار می‌دهد تا در مسیر اعتلای فرهنگ و زبان پارسی گام بردارند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، به نقل از روابط عمومی میراث‌فرهنگی خراسان رضوی، محمد حسین‌زاده در جلسه عوامل ستاد اجرائی بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی اظهارداشت: دانشگاه فردوسی سال گذشته با برگزاری همایش علمی و هم‌چنین با مشارکت در برنامه‌های بزرگداشت نقش مهمی داشت و اتفاقات کم‌نظیری را رقم زده است.

وی تصریح کرد: دانشگاه فردوسی نقطه پمپاژ فضای فکری و محتوایی به جامعه است که سال گذشته در حوزه هویت ملی اتفاقات مهمی رخ داد و با توجه به فضاهای شکل گرفته، بازگشت به گنجینه هویتی و ملی از اهمیت ویژه برخوردار است.

حسین زاده با اشاره به همکاری، همراهی و هماهنگی شکل گرفته بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت میراث‌فرهنگی و انجمن مفاخر کشور برای بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی گفت: چندین جلسه در سطح ملی برگزار و تقسیم کار لازم صورت گرفته است، هدف این است که فردوسی به عنوان شاعر حماسه سرای کشور تمامی دستگاه‌ها نقش داشته باشند.

مدیرکل فرهنگی و ارشاد اسلامی خراسان رضوی افزود: تجلیل از فردوسی شناسان، شاهنامه پژوهان و نواختن زنگ فردوسی در مدارس از مواردی است که توسط دانشگاه‌های وزارت علوم، دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت آموزش و پرورش در سطح استان‌های سراسر کشور اجرا خواهد شد.

وی گفت: صدا و سیما نیز برنامه‌های ویژه‌ای به این مناسبت خواهد داشت که برخی از این برنامه‌ها از مشهد برای کشور تولید خواهد شد.

حسین‌زاده یادآور شد: روایتگری عملیات وعده صادق به سبک پرده خوانی از دیگر برنامه‌های ویژه بزرگداشت فردوسی است.

تقاضای مشارکت دانشگاه در روزهای ملی مفاخر خراسان رضوی 

سید جواد موسوی، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی نیز اظهارداشت: شاعران مفاخر استان خراسان رضوی شامل فردوسی، خیام و عطار نیشابوری و بیهقی در تقویم رسمی کشور دارای روز ملی هستند که با توجه به جایگاه علمی و پژوهشی، دانشگاه فردوسی باید در برنامه‌های آن‌ها نیز مشارکت داشته باشد.

وی با اشاره به برنامه‌های بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی اظهار کرد: همگرایی خوبی بین دستگاه‌های اجرایی شکل گرفته است و باید از ظرفیت‌های دانشگاه فردوسی مشهد نیز در این رویداد ملی بیشتر بهره‌مند شویم.

مسعود میرزایی شهرآبی، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد نیز در این جلسه با اشاره به رویکرد و سیاست‌های این دانشگاه اظهارداشت: دانشگاه فردوسی می‌خواهد حل مسئله کند، نمی‌خواهد بودجه نفتی را بگیرد و مصرف کند.

وی با بیان این که در دانشگاه رویکرد انقلابی شکل گرفته است، ادامه داد: دانشگاه فردوسی می‌خواهد کف جامعه و در کنار مردم و مسئولان باشد، می‌خواهد بال دولت و دولتی‌ها باشد.

رئیس دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به بزرگداشت فردوسی گفت: با توجه به رویکرد حل مسئله در دانشگاه فردوسی، تربیت نسلی، هویتی ملی و اسلامی در خدمت جامعه خواهد بود، اگر ما در صحنه نباشیم افراد دیگری به صحنه خواهند آمد و میدان‌داری خواهند کرد.

وی با اشاره به برنامه‌های دانشگاه در این حوزه گفت: در حوزه فرهنگی بودجه‌های چشمگیری اختصاص دادیم و از این پس نیز در حوزه فرهنگی هزینه خواهیم کرد چون معتقدیم تا زمانیکه مسائل نرم افزاری را رفع نکنیم در فیزیک، شیمی، ریاضی و ... توفیق نخواهیم داشت.

فرزاد قائمی، دبیر علمی همایش فردوسی نیز با اشاره به سابقه و رویکرد برگزاری همایش‌های بزرگداشت فردوسی اظهارداشت: بعد از دهه 70 که مقام معظم رهبری از منطقه توس بازدید کردند و بر آبادانی این منطقه تاکید کردند، دوباره فردوسی به کانون توجه تبدیل شد و دانشگاه نیز در کنار دیگر دستگاه‌های اجرایی در برگزاری بزرگداشت فردوسی نقش داشته است.

مجید طهوریان عسکری، عضو شورای اسلامی شهر و رئیس کمیسیون ساماندهی و عمران توس در شورای اسلامی شهر مشهد نیز گفت: شورای اسلامی شهر مشهد برای همکاری در بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی آمادگی دارد و برای اجرای برنامه‌های فرهنگی در این زمینه با تصویب لوایح شهرداری همراهی لازم صورت گرفته است.

حضور بیش از 1000نویسنده از28 استان در جشنواره داستان حماسی

مجید عسکری، رئیس حوزه هنری خراسان رضوی نیز با بیان این‌که شاهنامه فردوسی یک اثر هنری است، گفت: آسیب شناسی‌هایی را در حوزه فردوسی، شاهنامه انجام دادیم و مقرر شده است که آثار هنری مبتنی بر این آسیب شناسی و ظرفیت‌های فردوسی و شاهنامه تولید کنیم.

وی با اشاره به برگزاری چهار دوره  جشنواره داستان حماسی افزود: داستان حماسی به عنوان یک گونه داستان شناخته شده و بیش از هزار نویسنده در 28 استان کشور درگیر داستان‌ حماسی شده‌اند.

عسکری تصریح کرد: ادبیات حماسی نبازمند روزآمدسازی است و باید از منظر جدید به آن نگریسته شود و مردم به ویژه دانشجویان در این زمینه مشارکت داشته باشند.

 25 تا 3خرداد دهه حماسه  در شهر مشهد

جلیل بامشکی، مدیر گردشگری و زیارت شهرداری مشهد  نیز گفت: نگاه ما ارتقای جایگاه و هویت ملی است و بر همین مبنا برنامه‌هایی را از 25 اردیبهشت که روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی است آغاز و تا سوم خرداد که روز آزادسازی خرمشهر است به عنوان دهه حماسه، اجرا می‌کنیم.

وی با اشاره به برنامه‌های دهه حماسه تصریح کرد: امیدواریم در سال آینده با مشارکت دانشگاه فردوسی مشهد جشنواره‌های فرهنگی و هنری مرتبط با شاهنامه و فردوسی را اجرا کنیم و دانشگاه نقش بیشتری را داشته باشد.

انتهای پیام/282/.

دیگر خبرها

  • خواسته امروز آزادگان جهان، محو رژیم صهیونیستی از صحنه روزگار است
  • واکنش فریدون زندی پس از شنیدن نام علی پروین (فیلم)
  • رسالت معلمان ارتقای علمی و معنوی دانش آموزان است
  • عکس کمتر دیده شده از علی انصاریان و مهرداد میناوند در پشت صحنه برنامه ۹۰
  • دانشگاه فردوسی نخ تسبیح فردوسی دوستان و شاهنامه پژوهان
  • تجمع جامعه دانشگاهیان مشهد مقابل دانشگاه فردوسی مشهد
  • مداح معروف عراق برای عملیات وعده صادق نوحه خواند | ویدئو
  • نامه رئیس دانشگاه فردوسی مشهد به روسای دانشگاه‌های آمریکا‌
  • ویدئو| نوحه‌خوانی مداح عراقی برای عملیات «وعده صادق»
  • روزگار متفاوت زنان اراکی